Meer zelfsturing voor medewerkers: stel de ‘waaromvraag’

De kunst is om steeds terug te gaan naar de essentie waarom je iets doet. Wat heeft iets – een product, dienst, omgeving – voor betekenis voor jou? Waarom doe je dingen? Deze vraag wordt vaak vergeten in de drukte. Sinds het boek Start With Why van Simon Sinek is verschenen, staat de waaromvraag goed op de kaart. Het is een blijvende zoektocht tussen de dagelijkse dingen door. Waarom ben je er?

De makelaar opent zijn kantoor en hangt nieuwe huizen in de etalage. Waarom doet hij dat? Om verkopers te helpen hun huis te verkopen of om mensen te helpen een huis te vinden. Hoe doet hij dat dan? En waarom? Door dit soort vragen ontstaat je bestaansrecht, je missie. Bedrijven die hun missie helder voor ogen hebben en weten hoe ze dat met medewerkers willen verwezenlijken, zijn succesvol. Dat is aan te leren.

De waaromvraag dagelijks

Ons uitgangspunt is dat je je dagelijks van alles moet afvragen; voordat je een klant belt, een meeting in gaat en medewerkers aanstuurt. In ons boek Hospitality Leiderschap onderstrepen we dat vooral de waaromvraag belangrijk is. Een hospitalityleider vraagt zich bij alles af: waarom doe ik dit? Is het iets wat de klant wil, of wat ik denk dat hij/zij wil of wat ik wil? Hij of zij loopt door het bedrijf en spiegelt mensen: waarom doe je dit? Waarom ga je naar deze vergadering? Wat is de toegevoegde waarde van deze rapportage? Waarom sturen we nog steeds kerstkaarten/rapporten enz.? Doet iemand daar wat mee? Wezenlijke vragen, waarbij je elke dag één procent kunt verbeteren. Via vragen die je met elkaar beantwoordt, kom je tot inzichten – voor de korte en de lange termijn.

Stop de tijdrovers

De waaromvraag scheelt tijd en geeft medewerkers en teams meer zelfsturing. Vraag aan het begin van de vergadering: waarom houden we deze vergadering? Als niemand het je kan vertellen, kun je net zo goed stoppen. Durf in te grijpen. Een vraag als ”Waarom doen we dit eigenlijk?” hoort normaal te zijn. Het valt onder initiatief nemen, zelfleiderschap. Constant vragen stellen is kenmerkend voor een hospitalityleider. Het komt de kwaliteit van werken en leven ten goede. Medewerkers zullen dan ook regelmatig zelf die vragen stellen, aan zichzelf en aan anderen.

Dit is een serie blogposten gebaseerd op ons boek Hospitality Leiderschap. In september start de gelijknamige training; een bijzondere samenwerking tussen trainer Oscar van Tol (Evolution Logique) en hospitality expert Coen Schelfhorst (Efteling, OOKs). We zijn er trots op dat onze training en gedachtegoed de bijzondere goedkeuring krijgt van mister Hospitality himself Lee Cockerell – voormalig Executive Vice President of Operations, Walt Disney Parks and Resorts.

Please like & share: