3 tips om bewuster met je tijd, energie en doelen om te gaan

Jaren geleden ontmoette ik Robbert Benninga, die in die tijd bekend was vanwege zijn 1-daagse workshops, die hij gebruikte om positieve energie te vullen. Ik reed een keer met hem mee en luisterde naar het volgende gesprek tussen Robbert en mijn toenmalige leidinggevende Aad. “Aad”, zei hij, ”je moet voor jezelf een financieel plafond stellen. Anders is genoeg nooit genoeg. Ik heb zelf een X bedrag nodig om het voor mezelf goed te hebben en mijn kantoor goed te kunnen runnen. Zeg 300.000 euro. Als ik dit bedrag verdien per jaar, heb ik eigenlijk niet meer nodig. Alles boven dit bedrag gaat uiteindelijk ten koste van mijn vrije tijd of naar de belasting. In mijn beginjaren werkte ik voor dit bedrag bijna dag en nacht. Doordat ik bekend ben, kan ik in de helft van de tijd hetzelfde bedrag verdienen. Maar in plaats van die tijd weer met werk te vullen, investeer ik die tijd in het vullen van mijn bron van energie. Ik volg lezingen, zit soms in een klooster in Nepal, besteed aandacht aan mijn gezondheid en andere zaken. Naarmate ik mijn werk langer doe, heb ik steeds meer energie nodig om deze te kunnen geven. En als mijn bron leeg is, kan ik niets geven. Het begint dus bij het investeren in mijzelf.”

Deze les was voor mij al vroeg in mijn leven een essentiële. Stel jezelf (financiële) einddoelen, en om iets te geven, moet je het wel hebben. Dus leer waar je energie van krijgt en plan die activiteiten in je agenda. Hoe vul je je bron van energie? Hoe hou je je bron op peil? Te vaak hoor ik tijdens de trainingen mensen die hun bronvullers wel kunnen benoemen, maar er geen tijd voor vrijmaken. Geen wonder dat dan op een gegeven moment de pijp leeg is!

Kortom: hoe ontdek je je bron van energie en hoe kun je hem vullen? Wie positief gestemd is, leeft langer; tot wel tien jaar, blijkt uit onderzoek. Wie positief gestemd is, is bovendien creatiever en neemt betere beslissingen. Positiviteit leidt tot betere prestaties en tot verhoogde veerkracht wanneer het tegenzit. Maar je kunt je energiebron alleen legen als je ook je tijd neemt om hem te vullen. Dat betekent dat je je vrije tijd moet plannen net zoals je de rest plant. Neem daarom vandaag nog tijd in je agenda om je energiebron te vullen.

3 tips om bewuster met je tijd, energie en doelen om te gaan:

  1. Leer te begrijpen waar je energie van krijgt en wat je energie kost.
  2. Plan in je agenda een moment om over je energie-vullers en energie-spillers na te denken (al is het 5 minuten!). Reflecteer tegelijkertijd of je tevreden bent over hoe het gaat. Streef je nog het juiste na of is het tijd voor een nieuw doel?
  3. Ga datgene doen waar je energie van krijgt. Doet het direct of plan het in de agenda. Bedenk: de energie die je hiervan krijgt, komt ten goede van je nieuwe doel!

Tot slot: Yogi’s hebben ontdekt dat als je langer dan 40 dagen een bepaalde serie oefeningen doet en dus je energie op iets specifieks richt, er een verandering plaatsvindt in je systeem. Door oefeningen te doen die je in het begin moeilijk afgaan, zul je ontdekken dat fysieke en psychische barrières zullen verdwijnen. Wat eerst moeilijk lijkt, wordt door de aandacht uiteindelijk je favoriete oefening. Je verlegt je grenzen en ruimt negatieve energie op. Zorg ervoor dat je de komende 40 dagen bewuster met tijd, energie en je doelen omgaat, dan zit het in je systeem! Veel succes.

Dit is een serie blogposten gebaseerd op ons boek Hospitality Leiderschap. In september start de gelijknamige training; een bijzondere samenwerking tussen trainer Oscar van Tol (Evolution Logique) en hospitality expert Coen Schelfhorst (Efteling, OOKs). We zijn er trots op dat onze training en gedachtegoed de bijzondere goedkeuring krijgt van mister Hospitality himself Lee Cockerell – voormalig Executive Vice President of Operations, Walt Disney Parks and Resorts.

Please like & share: