Breekt vaste overtuigingen af en zet anderen centraal

In onze zoektocht naar een andere vorm van leidinggeven ontdekten we dat veel van onze gedachten over leiderschap verpakt zijn in hardnekkige aannames, oftewel datgene wat we denken of vinden, zonder het eigenlijk écht zeker te weten. Wat zijn de effecten van dit oude gedrag en deze oude patronen en wat betekent dit voor de eerste indruk? Wat zijn stimulerende maar ook belemmerende factoren en hoe herken je je valkuilen? Oud gedrag leidt immers tot meer van hetzelfde.

Om effectiever in ons gedrag te worden en in de manier waarop we naar het verleden en de toekomst kijken, moeten we ons aanpassen. De timing is perfect. In een tijd waarin alles aan verandering onderhevig is, kunnen we aannames testen of gewoon overboord gooien. Inclusief het aloude ”nee, dat doen we hier niet zo.” Sommige aannames zijn helaas behoorlijk hardnekkig. Ze worden generaties lang als waarheid aangenomen en doorgegeven. Je kunt je afvragen of dat terecht is of dat we er beter aan doen om ze los te laten voor iets anders.

Vanuit denken komt gedrag

Misschien hebben we het al die tijd verkeerd gezien of past datgene wat we bedacht hebben, niet meer in deze flexibele tijd. Wat gebeurt er als je een overtuiging in je hoofd hebt opgebouwd? Overtuigingen waarvan je zeker denkt te weten dat ze zo werken? Besef je wel dat het jouw idee van de waarheid is, en niet dé waarheid? Het is een manier van naar situaties of denkbeelden kijken. Vanuit een vaste overtuiging ontwikkel je razendsnel gedachten, en vanuit het denken komt gedrag.

Tijdens onze trainingen dagen we mensen uit om die vaste overtuigingen die zij hebben opgebouwd – van de wereld, van de organisatie, van de ander en van zichzelf – te heroverwegen. Weet je zeker dat wat je nu denkt, zo werkt? We denken dat het leven veel leuker is als je minder vaste overtuigingen hebt. Wat zou je doen als je niet bang was?

Zet de ander centraal

Een fundament van ons gedachtengoed Hospitality Leiderschap is om vanuit de ander te beginnen en erop te durven vertrouwen dat je er sterker uit komt wanneer je de ander centraal plaatst. Het beste van jou en het beste van mij leidt automatisch tot iets nieuws; aanvullend en boven verwachting. Niemand van ons weet immers meer dan wij allemaal samen. Start vandaag nog met anderen centraal te stellen en ontdek welke mooie dingen er gebeuren!

Dit is een serie blogposten gebaseerd op ons boek Hospitality Leiderschap. In september start de gelijknamige training; een bijzondere samenwerking tussen trainer Oscar van Tol (Evolution Logique) en hospitality expert Coen Schelfhorst (Efteling, OOKs). We zijn er trots op dat onze training en gedachtegoed de bijzondere goedkeuring krijgt van ‘mister Hospitality’ himself Lee Cockerell – voormalig Executive Vice President of Operations, Walt Disney Parks and Resorts.

Please like & share: